علت و درمان پرخوری عصبی چیست ؟
فهرستپرخوری عصبی چیست ؟
پرخوری عصبی، یک اختلال روانی است که با عقدهها و ترسهای مربوط به مصرف غذا ، بیان شود. افراد مبتلا به این اختلال گاهی نوعی از اضطراب فراوانی تجربه می کنند و ممکن است به طور مداوم قصد داشته باشند که به دنبال تنظیم کردن و کنترل وزن خود باشند که همراه با احساس گناه ناشی از خوردن مقادیر زیادی از غذا و رفتارهای مشابه است که با خوف، لجبازی و شرم نیز همراه است.
عوامل مختلفی می تواند به پرخوری عصبی منجر شود، از جمله استرس، اضطراب، افسردگی، ترس از چاق شدن، یا حتی به دلایل بیولوژیکی مانند اختلالات هورمونی. این اختلال عموما زنان را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند در تمامی گروه های سنی اتفاق بیافتد.
اثرات پرخوری عصبی شامل عوارض و مشکلات جسمی و روانی متعدد می شود. برخی از عوارض جسمی شامل اضطراب، استرس، دیابت، بلغم، اختلالات گوارشی، علامتهای عصبی، کبد چرب، بیماری قلبی، افزایش فشار خون، کبد چرب، اختلالات خواب، کاهش سطح مواد مغذی، ایجاد کمبود مواد معدنی و ویتامینی، اختلالات ژنتیکی، تغییر در پوست، مشکلات خواب و مشکلات سیستم ایمنی بدن می باشد.
آثار روانی این اختلال شامل اختلالات اضطراب، افسردگی،افکار خودکشی، کمبود اعتماد به نفس، اختلافات در روابط و...است.
برای تشخیص و درمان پرخوری عصبی، بهتر است که به یک متخصص تغذیه، مشاور یا روانشناس مراجعه کرد. از روش های درمانی که آنها پیشنهاد میکنند مانند افزایش خود آگاهی، تغییر الگوهای رفتاری، انجام تمرینات تمرکز، مواجهه با ترس ها و فراهم سازی محیطی که امکان کاهش تنش را فراهم می کند اشاره کرد. از ایجاد الگوهای غذایی سالم و ورزش منظم حمایت کنید و از دسترسی به مواد غذایی غیرسالم و مضر اجتناب کنید وهمچنین مراقب تغذیه خود باشید.
در نهایت، پرخوری عصبی امری جدی است که نیازمند درمان و مراقبت است. اگر احساس می کنید که از پرخوری عصبی رنج می برد، به دنبال روش های موثر برای مدیریت این اختلال باشید. این امر می تواند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند.
علت پرخوری عصبی چیست ؟
پرخوری عصبی یکی از اختلالات روانی است که در افراد به دلایل مختلفی بروز میکند. این موضوع میتواند بر اثر استرس، اضطراب یا اختلالات روانی دیگری رخ دهد و بروز آن میتواند به صورت موقت یا دائمی باشد.
یکی از علتهای پرخوری عصبی، استرس و اضطراب است. این دو عامل میتواند باعث افزایش ترشح هورمونهای استرس شود که تاثیر بسیاری بر روی سیستم گوارشی دارد. برای مثال، سریع خوردن غذا یا پرخوری به دلیل ترشح انبوه هورمونهای استرس میتواند باعث ایجاد مشکلات گوارشی و هضم غذا شود. افرادی که به صورت مداوم تحت فشار و استرس هستند، ممکن است از پرخوری عصبی رنج ببرند.
علاوه بر استرس و اضطراب، عادات نامناسب در مصرف غذا نیز میتواند به پرخوری عصبی منجر شود. برخی افراد به خوردن غذا به عنوان روشی برای کنترل احساسات منفی یا پناه بردن از مسائل زندگی خود روی میآورند.
دلیل دیگری که میتواند منجر به پرخوری عصبی شود، میزان عدم تعادل هورمونها در بدن است. برخی افراد ممکن است به دلیل مشکلات هورمونی یا بیماریهای مرتبط با غدد درونریز دچار پرخوری عصبی شوند. افزایش یا کاهش هورمونهای مرتبط با احساسات و اشتها میتواند گاهی اوقات باعث زیاد شدن اشتها شود که در نهایت به پرخوری عصبی منجر میشود.
به علاوه، ژنتیک نیز میتواند یکی از علل اصلی پرخوری عصبی باشد. اگر والدین یا فامیلی دیگری دارید که با این مشکل مواجه بوده باشد، احتمال دارد که این مسئله به ارث برده شود و در آینده دچار پرخوری عصبی شود.
اضطراب، استرس، عادات نامناسب غدایی، مشکلات هورمونی و ارثی میتوانند جزو علتهای اصلی پرخوری عصبی باشند. بیشتر افرادی که با این مشکل روبرو هستند، احتیاج به کمک مشاوره روانشناختی دارند تا به رفع مشکل خود بپردازند. درمانهای روانشناسی، دارویی و تغذیهای میتوانند به آنها کمک کنند تا این مشکل را برطرف کنند و به سلامتی روانی و فیزیکیشان برسند.
درمان پرخوری عصبی چیست ؟
همانگونه که گفته شد پرخوری عصبی یک اختلال عصبی رایج است که بر اثر تنشهای روانی و روانشناختی بوجود میآید و با احساس بیقراری، نگرانی، عدم توانایی در کنترل اضطراب همراه است. این مشکل عمدتاً بر اثر رویدادها و عوامل روانی مثل استرس، اضطراب، افسردگی، بیشفعالی روانی، افکار منفی، افزایش فشارهای روانی، نگرانیهای اجتماعی یا ابتلا به اختلالهای اعتیاد ایجاد میشود.
علائم پرخوری عصبی ممکن است شامل احساس اضطراب پس از خوردن غذا، عدم توانایی در مصرف غذا ، افزایش وزن بیش از حد، تغییرات یا عادات خوراکی نامعقول، خوردن غذا به سرعت بیش از حد و عدم کنترل بر روی مقدار و نوع مواد غذایی مربوط میشود.
برای درمان پرخوری عصبی، ابتدا باید عوامل و علائم موجود شناسایی شوند. بعد از تشخیص دقیق، اهداف درمانی مشخصی باید تعیین شود تا بهبود حاصل گردد. اگرچه هیچ گونه درمان و دارویی خاص برای پرخوری عصبی وجود ندارد، اما درمان این اختلال به شیوههای متعددی انجام میشود که شامل روشهای روانشناختی، درمانهای رفتاری، مشاوره تغذیه و حتی دارو در برخی موارد میشود.
از جمله روشهای درمانی برای پرخوری عصبی میتوان به روش کنترل احساسات (EMDR) اشاره کرد. این روش به عنوان یک رویکرد درمانی خوب برای اختلالات تغذیه و عصبی شناخته شده است. روش EMDR با کمک حرکات چشمی به عنوان وسیله اصلی درمان، به افراد کمک میکند تا بتوانند احساسات منفی خود را کنترل کنند و با اشتیاق و اراده قوی تری به مصارف غذایی خود روی بیاورند.
روشهای درمانی دیگر همچون تراپی رفتاری مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) نیز میتواند به درمان پرخوری عصبی کمک کند. این روش به افراد کمک میکند تا بتوانند مشکلات خود را با پذیرش و تعهد درمان کنند و به سمت اهداف خود حرکت کنند.
در نهایت، نقش تغذیه سالم نیز بسیار اساسی است در درمان پرخوری عصبی. از آنجایی که این اختلال معمولاً با مصرف زیاد غذا و نوعی از غذاها مرتبط است، تغییر نوع مواد غذایی و رژیم غذایی مناسب میتواند بهبودی موثری در درمان این اختلال ایجاد کند. مشاوره تغذیه از اهمیت بسیاری برخوردار است و به افراد کمک میکند تا رژیم غذایی سالمتری را پیروی کنند و مشکلات غذایی خود را بهبود بخشند.
در کل، پرخوری عصبی یک اختلال جدی است که نیازمند درمان و توجه صحیح است. ترکیبی از روشهای درمانی شامل روانشناختی رفتاری، مشاوره تغذیه و فعالیتهای هیجانی میتواند به افراد کمک کند تا با این اختلال مقابله کنند و بهبود بیابند. از آنجایی که این مشکل میتواند موجب اثرات منفی بر زندگی روزمره افراد شود، اهمیت و ضرورت آگاهی و اقدامات مناسب برای درمان آن بسیار بالاست.